Bij Van Pelt verstaan wij ons vak. U kunt bij ons dan ook terecht met alle soorten vragen over haar en haarproblemen.

Hieronder een opsomming van vragen die onze kapsters regelmatig krijgen:
Kun je overmatige haaruitval krijgen van een permanent?
Kun je kaal worden van stress?
Welke shampoo kun je het beste gebruiken wanneer je last hebt van allergieën?
Hoe reinigt shampoo precies het haar?
Kun je kaal worden van het dragen van hoeden of petten?
Is het mogelijk om een baard of snor te kleuren?
Beschadigt een kleurspoeling het haar?
Wordt haar beschadigd als je het naar achteren vastzet?


Kun je overmatige haaruitval krijgen van een permanent?

Bij het permanenten kunnen de elastiekjes ter bevestiging in het haar te strak om de rol worden gezet. Het haar kan hierdoor afgeklemd raken. Tijdens het opzwellen van het haar gedurende de behandeling met permanentvloeistoffen, zwelt het geklemde deel van het haar niet op. Dit veroorzaakt als het ware een ‘knik’ in het haar. Deze knik is een zwakke plek, die eenvoudig af kan breken. Het haar valt niet uit, maar breekt dus af. Dit is te controleren door de uitgevallen haren te bekijken. Als er een wit haarzakje aan de haren zit, zijn ze de haren uitgevallen. Als er geen wit haarzakje aanzit, dan zijn de haren afgebroken. Het kan zijn dat dit is veroorzaakt door een verkeerd toegepaste behandeling.

Kun je kaal worden van stress?
Mensen denken vaak dat haaruitval met stress te maken heeft. Wetenschappers hebben onderzocht of stress haaruitval kan veroorzaken. Stress kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld problemen in de persoonlijke- en/of werksfeer en het overlijden van een naaste. Wat bleek? Pas bij zéér ernstige stress kan haaruitval optreden.
Verliest u elke dag haren en wilt u weten waardoor dit komt? Er zijn twee mogelijke verklaringen:

- De uitval van haren is u ineens meer opgevallen. Bijvoorbeeld omdat u er meer op let. Maar het is mogelijk om 100 haren per dag te verliezen! Honderd haren in uw borstel, wasbak of doucheputje kunnen het idee van verhoogde haaruitval natuurlijk geven.

- Er is inderdaad sprake van verhoogde haaruitval. Het kan een tijdelijke vorm van haaruitval zijn, veroorzaakt door bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen, het ondergaan van een narcose of een zeer streng vermageringsdieet. Een permanente vorm van haaruitval kan worden veroorzaakt door bepaalde processen in het lichaam, zoals hormonale processen (“Klassieke mannelijke kaalheid”).

Welke shampoo kun je het beste gebruiken als je last hebt van allergieën?
Allergieën zijn er in vele soorten en maten. Een bekende allergie in het voorjaar is de pollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd. Niezen en tranende ogen zijn het gevolg. Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op één of meer stoffen. Zo'n overgevoeligheid kan ook bestaan voor bepaalde ingrediënten in haarverzorgingsproducten. Dit uit zich dan in irritaties van de huid op de handen en op de hoofdhuid. Wanneer een dergelijke reactie wordt opgemerkt, kan het beste contact worden opgenomen met de huisarts en daarna eventueel met de huidarts ofwel de dermatoloog. De huidarts kan namelijk door middel van een allergietest ontdekken voor welke stof iemand allergisch is. De dermatoloog heeft brochures waarop staat welke stoffen in welke producten kunnen voorkomen. Aan de hand hiervan is op de ingrediëntendeclaratie (productinformatie) op de verpakking van de shampoo te bepalen of de allergieverwekkende stof voorkomt in het product. Wanneer u overgevoelig bent voor bepaalde stoffen, betekent dit dus niet per definitie dat uw haar niet met een shampoo te wassen is.

Hoe reinigt shampoo precies het haar?
Shampoos zijn gemaakt op basis van reinigende bestanddelen die surfactanten heten. Een surfactantmolecule heeft een hydrofiele (wateraantrekkend) “kop” en een lipofiele (olieaantrekkende) “staart”. Wanneer je de shampoo en water op het hoofd aanbrengt en schuim produceert, wordt de hydrofiele kop van de surfactant naar het water getrokken, terwijl de lipofiele staart richting olie en vet op haar en hoofdhuid gaat. Deze olie en dit vet bevatten vuil en huiddeeltjes. De schuimende handeling van “kop” en “staart” van de surfactant creëert een duw- en trekeffect op de olie en het vet en tilt die op uit de haarschacht. Hoe méér olie en vet er is om gebonden te worden met de surfactantmolecule, hoe minder de shampoo gaat schuimen. Dit verklaart waarom bij een tweede wasbeurt de shampoo steeds rijkelijker schuimt. Wanneer je de shampoo uitspoelt, wordt het water wég van haar en hoofdhuid gezogen door de hydrofiele kop van de surfactant.

Kun je kaal worden van het dragen van hoeden of petten?
Nee. Er is geen bewijs dat het dragen van een hoofddeksel iets meer zal veroorzaken dan een zogenaamd hoedenhoofd (de bewuste richel in het haar). Het is echter wel zo dat, afhankelijk van de constructie van het hoofddeksel, het haar beschadigd kan raken door blootstelling aan en schuren van plastic materialen in de hoed of door blootliggend elastiek. Hierdoor kunnen de haren breken of als het ware geschuurd worden.

Het ergste gevolg van veelvuldige hoedendracht is waarschijnlijk een gebrek aan luchtcirculatie bij de hoofdhuid. In de zomer, of gedurende perioden van grote inspanning, zal de hoofdhuid transpireren. Dit zweet zal zich combineren met vuil en met de afgestorven huidcellen en vervolgens de poriën en de haarfollikels verstoppen. Dit kan leiden tot een overgevoelige hoofdhuid en bijdragen aan een minder gezonde haargroei.
Door het gebruik van een hoofdhuid reinigende shampoo (een shampoo voor vet haar geeft ook goede resultaten) zullen de dode huidcellen weggewassen worden die na een dag onder de hoed zijn achtergebleven. Het haar grondig borstelen met een borstel van natuurhaar, nadat het met shampoo gewassen en vervolgens gedroogd is, zal ook helpen om de dode huidcellen te verwijderen en tegelijkertijd de natuurlijke haaroliën over het haar verdelen.

Is het mogelijk om een baard of snor te kleuren?
Ja. Het haar op je gezicht is net als het haar elders op je lichaam – je hoofd inbegrepen. Het kan gekleurd worden met dezelfde producten die je gebruikt om je haarkleur te wijzigen. Er zijn wel een paar opmerkelijke verschillen. Het duidelijkste verschil voor iedereen is de textuur.
Gezichtshaar heeft de neiging om ruwer te zijn dan hoofdhaar en kan dus als gevolg daarvan hardnekkiger zijn om te kleuren. Het gezichtshaar kan ook minder dicht zijn dan het haar van de hoofdhuid en kleurtoepassing moet daarom véél omzichtiger gebeuren om de kleuring van de onderliggende huid te minimaliseren, want dit zou opvallen. Het kleuren van het gezichtshaar zou altijd moeten gebeuren met een kleine borstel, om nauwkeuriger te kunnen werken en de controle over de zaak niet te verliezen. In feite is een kleine tandenborstel ideaal hiervoor.

Beschadigt een kleurspoeling het haar?
In een kleurspoeling zitten kleinere kleurmolecules dan in de meeste haarkleuringen, waardoor de kleur kan binnendringen onder de cuticula (schubbenlaag) en ook rond de buitenkant van het haar kan (zoals voorlopig kleur doet). Dit product bevat gewoonlijk geen enkele van de sterkere peroxideontwikkelaars (gebruikt om de cuticula te verzachten en diepe penetratie van de haarkleurmolecules te bevorderen) en is daarom dus zéér mild voor het haar. Veel van die producten bevatten ook diep werkende conditioners die het haar zelfs in een véél betere conditie brengen dan vooraf het geval was.
Je moet echter wél weten dat bij kleurspoelingen de kleur niet zolang in het haar blijft. Gewoonlijk is het effect weg na 6 à 12 wasbeurten, afhankelijk van de porositeit van het haar.

Wordt haar beschadigd als je het naar achteren vastzet?
Je haar té strak naar achteren vastzetten kan het inderdaad beschadigen. Het haar zal hierdoor zwakker worden en breken. Bindt het daarom niet iedere dag naar achteren vast. Een paardenstaart is comfortabel en past bij de mode, maar je haar kan erg beschadigd raken wanneer je dit iedere dag doet. Laat het haar daarom ook regelmatig los hangen en zwieren. Het is goed voor de gezondheid van je haar en het ziet er ook mooi uit.